O nama

Čime se bavimo?

MEBIUS film je producentska kompanija za filmsku, tv i video produkciju i distribuciju, pokretač medijske platforme, portala za mlade „Perspektiva plus“

Dosadašnje iskustvo

Producentska kuća MEBIUS Film je jedna od prvih nezavisnih producentskih kuća koja je osnovana 1989. godine u bivšoj  Jugoslaviji. Prvi projekat je bio TV drama reditelja Faruka Sokolovića „Mebiusova traka“ u kojoj su igrali Ena Begović, Dragan Jovičić i Zijah Sokolović.

Sljedeće godine, 1990, nastaje prva nezavisna produkcija TV igrane u JRT šemi pod nazivom „Sarajevske priče“, reditelja Faruka Sokolovića u kojoj su igrali Mira Furlan, Bora Todorović, Miodrag Krivokapić, Ljuba Tadić, Žan Marolt, Ena Begović…. 1991. godinu je obilježio film „Majstori mraka“ sa Radetom Šerbedžijom, Zijahom Sokolovićem i Josipom Pejakovićem.

Tokom rata od  1992. do 1995. godine MEBIUS film nastavlja sa kontinuitetom u produkciji realizujući emisiju pod nazivom DTV Čičak (dječiija TV) koja se emitovala svaki radni dan na TV Sarajevo i TV Hayat, niz edukativnih emisija za djecu i mlade u trajanju od 120 minuta.

1995.

„Mersid iz Srebrenice“ – Dokumentarni film koji je sniman tokom pet godina, o dječaku čiji su roditelji stradali u Srebrenici, a koji je  usvojen u siromašnu seosku porodicu.

1996.

„Mladi i rat“ – Dokumentarna serija u šest filmova o uticaju rata na mentalno zdravlje djece i mladih. Serijal je emitovan na više TV stanica u BiH, a koprodukcija je rađena sa organizacijom „Ljekari svijeta“ iz Pariza.

1997.

„Quo vadis generacijo“ – Dokumentarni film o mladiću koji je preživio ratna zbivanja i koja prati njegovu  projekciju budućnosti opterećenu tragičnim iskustvom. Film je prikazan na Svjetskom danu UNESCO-a u Parizu. Iste godine snimljen je TV dokumentarni film „Sarajevo mir“ u trajanju od 26 min u koprodukcija sa Francuskim  Kanalom 5. Emitovano na Satelitu 5. 1997. godine snimljen je i dokumentarni film „Zapis o Bosni“, o uništenim spomenicima kulture i vjerskim objektima sve tri konfesije, u koprodukciji sa UNESCO-m.

1997 - 1999.

Napravljena su tri  edukativna filma „Mine“ (1997) – što je prvi  TV projekat iz Federacije BiH koji je prikazan u  Republici Srpskoj, TV medijska kampanja u oba entiteta; pokrovitelji su bili  Francusko ministarstvo odbrane i Italijansko ministarstvo vanjskih poslova, kao i TV serija „Kultura življenja“ (1998) – 10 filmova po  26 minuta u koprodukciji sa Evropskom Unijom.

1999 - 2000.

Nastaju dva dugometražna igrana filma – „Tunel“ (1999.) i „Mliječni put“ (2000.), koji je prikazan u svim  državama bivše Jugoslavije, ali i na festivalima: FEST 01 u Beogradu, na sedmom SFF u Sarajevu, te Međunarodnom Filmskom Festivalu u Solunu.

2001.

Realizuje se dokumentarno-igrani film „Stvor iz Donje Blatuše“, a sljedeće godine MEBIUS film realizuje TV dramu za FTV BiH, pod nazivom „Ne traži me“.

2002 - 2009.

MEBIUS film režira i producira neke od najpopularnijih TV igranih serija na ovim prostorima: „Viza za budućnost“, „Crna hronika“, „Tata i zetovi“, „Pečat“, „Kućni ljubimci“. Serije su emitovane  i ostvarile su zapažen uspjeh u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji.

2009 - .

Izdvajamo sljedeće projekte: „Fatalni susret“ (2009); potom dokumentarna serija bazirana na slučajevima iz prakse policijskih i sudskih institucija pod nazivom „Javna istraga“, koja je rađena u saradnji sa Direkcijom FMUP-a, OSCE-a, Transparency International BiH; dokumentarna serija „Povratak“ (2010) u saradnji sa IWPR Hague, humoristička serija „Foliranti“ (2010-2011), te serija od 38 dokumentarnih filmova koji govore o životu u BiH 20 godina nakon početka rata pod nazivom „20 godina poslije – Obični ljudi“ (2011-2014), koja je emitovana na BHT i Al-Jazeera, realizirana u suradnji sa IWPR London.