PROJEKTI

Perspektiva

Serijal Perspektiva, koji se bavima mladima i njihovim problemima, emituje se na više od 30 TV stanica u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj i traje već petu sezonu. Serijal se emituje u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED), Radio Slobodna Evropa i UG „Obrazovanje gradi BiH“, producent je Mebius Film.

Perspektiva Plus

Perspektiva.plus je  web portal nastao u toku realizacije i emitovanja TV serije  „Perspektiva“ koji se bavi temama bitnim za mlade, ali i mjesto gdje mladi  mogu slobodno pisati, govoriti, komentarisati, inicirati teme bitne za njihovu generaciju. Bavi se različitim temama kao što su nasilje, tolerancija, ljudska prava, lične i društvene vrijednosti, komentariše život, društvene i političke teme o kojima se javno često ne govori. Cilj je srušiti zid koji su stvorili ratna prošlost, obrazovni sistemi, mediji. Za portal pišu dopisnici iz Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije i BiH, a svaka video priča je titlovana na lokalne jezike, engleski, albanski i arapski jezik. Za portal pišu i mladi koji žele podijeliti svoje viđenje prostora u kojem žive ili se školuju iz Slovenije, BiH, Srbije, Švedske, Makedonije itd…

Produkciju video serijala radi MEBIUS Film iz Sarajeva.

Školokrečina

Doktorska teza Nenada Veličkovića pod nazivom “Ideološka instrumentalizacija književnosti na primjerima čitanki od 5. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole u Bosni i Hercegovini” analizira udžbenike koji se koriste u redovnoj nastavi u BiH gdje se uči po bošnjačkom, hrvatskom i srpskom nastavnom planu i programu i jasno prikazuje mnoštvo primjera zloupotrebe. Korištenje književnosti u funkciji naloga ideološko-nacionalističkih centara moći postaje regionalna priča, s obzirom na to da se za hrvatski plan i program koriste udžbenici iz Hrvatske, a za srpski iz Srbije. Indoktrinacija literaturom rezultira porastom ksenofobije, nacionalizma i netolerancije, a kroz udžbenike se vrši i mentalna okupacija počev od univerzitetskih centara pa sve do osnovnih škola čime obrazovni sistem postaje „kovačnica mržnje“. Glavna aktivnost projekta je produkcija igranog TV serijala koji će realizacijom scenarija zasnovanog na jednostavnom književnom predlošku Nenada Veličkovića, prikazati svijet „Školokrečine“ sastavljen od tri učionice u kojima nastavnici (koje igraju najpopularniji glumci iz regije) izvode nastavu iz bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti. Projekat je finansiran od strane European Endowment for Democracy (EED), Brisel.

Čuvari budućnosti

Projekat tretira problematiku nepoznavanja kulturne i istorijske baštine BiH, te problem netolerancije, diskriminacije i nepoštovanja različitih grupa u Bosni i Hercegovini. Preko 60 % mladih ne poznaje kulturu i istoriju naše zemlje. Cilj nam je kroz serijal od 9 dokumentarnih filmova o kulturnoj i istorijskoj baštini naše zemlje, uticati na mlade ljude koji će upoznati neke od najznačajnijih kulturnih i istorijskih spomenika u devet gradova ali će i cijela zemlja i region kroz prikazivanje aktivnosti upoznati ono što bismo svi trebali da znamo, ali zanemarujemo. Serija  je finansirana od strane UNESCO-a, u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“ koji realizira UNDP, UNESCO i UNICEF, a promocija filmova je planirana za septembar i oktobar 2019. godine.